Kommunal avfärdar kritik inom LO

Fackförbundet Kommunal inledde sin andra strejkomgång vid midnatt. Den nya strejken omfattar mellan 600 - 700 undersköterskor, sjukvårdsbiträden och laboratoriebiträden. Det strejkande fackförbundet Kommunal har fått kritik från andra LO-förbund som tycker att det är fel att kräva att de som tjänar mest också ska ha 5,5 procents lönepåslag. Men Kommunals ordförande Ylva Thörn avvisar den kritiken.
– Det får stå för de som uttalar detta. Vi har gjort en bedömning i vårt förbund och den står vi för oavsett vad andra förbund har för uppfattning. Hade det inte varit skäl att lyfta ut de mest högavlönade ur kravet på ett lönelyft på 5,5 procent? – Återigen är det så att vi har gjort en bedömning i vårt förbund. Att man nu i andra förbund anser att man ska lägga sig i den diskussionen är för mig ganska främmande och det tänker jag inte ägna någon kraft åt. Kommunals ordförande vill alltså inte motivera varför de högst avlönade ska ha lika många procent i lönelyft som de med sämre löner. En av de som tycker att Kommunal borde se till att löneskillnaderna minskar bland kommunalarna är Livsmedelsarbetareförbundets ordförande Åke Södergren. Så här sa han i Ekot häromdan: – Det är väl det som är tricket nu att verkligen kunna styra de pengar som kommer ut nu så att de lägst avlönade verkligen får mer än de inom Kommunal som tjänar mest. Förändrar man inte de relationerna harman inte vunnit mycket på sikt. Få höre avlönade inom Kommunal De högre avlönade grupper inom Kommunal som Livs ordförande nämner, alltså de som tjänar 17 000 kronor och mer i månaden, utgör bara ungefär fem procent av Kommunals medlemmar som jobbar inom kommun och landsting, visar en genomgång som Ekot gjort. Det är bara två grupper som tjänar över 20 000 kronor, nämligen brandförmän och brandmästare och de utgör endast 0,2 procent av de 420 000 kommunalare som konflikten gäller. Men mångdubbelt fler, omkring sju procent, är de som ligger på riktig låga löner, 12 000 kronor och därunder. För de vill Kommunal ha ett extra stort lyft och kräver att lägstalönen ska vara 14 000 kronor och det skulle bli minst 16 procent i löneförhöjning.
Johan Prane

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".