Nordkorea beredda stoppa kärnvapen

Nordkorea har erbjudit sig att stoppa sitt kärnvapenprogram, men bara om USA samtidigt gör stora eftergifter. Planen presenterades när representanter från Nordkorea och USA träffades i förra veckan, det bekräftade den amerikanske utrikesministern Colin Powell under måndagskvällen.
Några detaljer avslöjade inte Colin Powell, utan han sa att Bushregeringen nu studerar förslaget. Enligt uppgifter tidigare från diplomater i Peking skulle den nordkoreanska regimen ha erbjudit sig att stoppa landets atomvapenprogram, alla robottester och sin vapenexport, och också vara beredd på att återigen släppa in vapeninspektörer i landet. I utbyte mot bistånd Vad Pyongyang-regimen konkret kräver i utbyte är mer oklart. Den har sagt att den vill att amerikanerna slutar ha, vad nordkoreanerna kallar, en hotfull attityd. Bland diplomater och Koreaexperter här i USA är den vanligaste åsikten att det fattiga landet framför allt är ute efter ekonomisk hjälp och annat bistånd. Olika åsikter i USA Men den amerikanska regeringen har gång på gång gjort klart att den inte tänker låta sig utpressas, frågan är hur starkt motståndet är. Det är känt att finns olika åsikter i den politiska ledningen om hur frågan ska hanteras. Från de som anser att en kompromiss är den lättaste vägen att gå för att undvika en allvarligare, kanske militär, konfrontation, till de som anser att USA ska sätta hårt mot hårt för att pressa fram förändringar i det mycket slutna och hård styrda Nordkorea. Fler diskussioner Utrikesminister Powell sa att USA diskuterar med bland annat Kina, Ryssland, Japan och Sydkorea om vad som ska göras, väl medveten om kraven från länderna i regionen att inte spela ett för högt spel med Pyongyang-regimen. Bushregeringen uppges ha speciell uppmärksamhet på det möte som nu i dagarna pågår mellan Syd- och Nordkorea. Men enligt sydkoreanska medier har Nordkorea där hittills vägrat tala om kärnvapenkrisen, något som Pyongyangregimen ju också vid upprepade tillfällen sagt att den bara tänker göra direkt med USA.
Anders Ask, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".