Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Asien förenas kring sars

Vid ett extra toppmöte om sars håller i dag tolv asiatiska ledare en överläggning i Bangkok. De asiatiska länderna ska enas om gemensamma åtgärder för att försöka hindra fortsatt utbredning av den smittsamma lungsjukdomen som lett till 320 dödsoffer främst i Asien och smittat 5 500 människor i 25 länder.
Den nye kinesiske premiärministern Wen Jiabao gör i dag sin första resa utanför Kina sedan han tillträdde som regeringschef för drygt en månad sedan. Han och Tung Chee-hwa, Hongkongs politiske ledare är speciellt inbjudna deltagare när presidenter och premiärministrar i de tio ASEAN-länderna håller toppmöte i Bangkok. Påverkar ekonomin Sällan har den internationella uppmärksamheten varit så stor på vad som sker i Kina och Hongkong, där antalet dödsfall och sjukdomsfallen på grund av sars är allra störst. För de asiatiska ledarna gäller det framför allt att åter skapa förtroende för regionen. Handel och turism har påverkats och tillväxtsiffror beräknas bli lägre i flera länder på grund av den oro sjukdomen skapat. Svårt beräkna sars i Kina Flera asiatiska länder har redan infört mängder av åtgärder, isolering av mistänkta fall, noggrann kontroll vid flygplatser och andra gränsposteringar. Ytterligare gemensamma metoder för att hindra sjukdomens spridning kommer att diskuteras under tisdagen. WHO, Världshälsoorganisationen anser att sars har nått sin höjdpunkt i de utsatta länderna utom i Kina. Det klargjorde doktor David Heymann, chef för WHO:s avdelning för smittsamma sjukdomar när jag lyssnade till honom vid ett möte med journalister här i Bangkok på måndagen. – Vår uppfattning är att Kina rapporterar allt just nu, men problemet är att kineserna centralt inte vet vad som händer ute i provinserna eftersom hälsovården är decentraliserad, sa Heymann. Flera missförstånd Faran är alltså att det inte går att fastställa med säkerhet vilken utbredning sars har i Kina. Doktor Heymann kommer i dag att informera toppmötets deltagare om WHO:s syn på det aktuella sars-läget. – Vi kommer att ge WHO:s bedömning av riskerna, och hur vi funnit att missförstånd uppstått om riskerna inte bara i Asien utan också i övrigt internationellt, sa Heymann. Heymann avfärdade de kinesiska besluten att att stänga teatrar, biosalonger och andra nöjeslokaler i Peking som onödigt drastiska. WHO har inte utfärdat sådana restriktioner, sa han.
Lars Gunnar Erlandson, Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".