Schröder genomdriver reformplan

Gerard Schröder, Tysklands förbundskansler, håller fast vid sitt reformpaket, och det med ett underliggande hot om avgång om paketet inte följs. Det framgick vid en av fyra nyinsatta regionala konferenser inom SPD.
I Tyskland höll förbundskansler Gerard Schröder i Bonn en av fyra nyinsatta regionala konferenser som skall övertyga partikamrater runt om i landet om nödvändigheten av hans starkt kritiserade reformpaket, och tidigare på måndagen var Schröder tydlig med vad det handlade om. – Den som vill få igenom något annat än de planerade reformerna måste veta att den drar undan grunden för mitt arbete och tvingar mig att dra konsekvenserna av det, sa en sammanbiten Gerard Schröder Ett tydligt hot om avgång och en klar markering från Gerard Schröder att reformpaketet Agenda 2010 kan diskuteras i detalj men inte i de stora dragen. De står fast, alltså bland annat sänkt stöd till arbetslösa, minskad anställningstrygghet och högre sjukkasseavgifter. Sedan fick kanslern oväntat starkt stöd av partiledningen i Berlin. 28 av 36 medlemmar sa ja till agenda 2010, men senare på kvällen bland gräsrötterna i Bonn där visste Schröder att det skulle gå hetare till – När vi tar från de svagaste så försvinner de som konsumenter och det blir ingen konjunktur starkare av, sa Ottmar Schreiner. Ottmar Schreiner fick stående ovationer för sitt engagerade stöd för de svagaste som han och de övriga i partiets vänsterflygel hävdar nu skall betala Tysklands dåliga ekonomi. Gerard Schröder var plågsamt tydlig i sitt svar. – Vi har alltid varit de som fördelat tillväxten bäst men det finns ingen tillväxt, och kommer inte att göra det på länge, svarade förbundskanslern. Där är Tysklands dilemma, regerins arbetsmarknadsminister Clement skrev på måndagen ned den tyska tillväxtprognosen med en kvarts procent till 0,75 för i år. Och sammanfattningsvis efter den första regionala träffen verkar det som om Schröder får med sig partikamraterna i stundens allvar, men klart besked blir det först på den extra partistämman 1 juni
Gunnar Bolin, Berlin
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".