Georgier i Sverige är oroliga för anhöriga

Just nu befinner sig en georgisk manskör i Stockholm för att tillsammans med körer från hela världen för att sjunga på en fredskonsert. Medlemmarna i kören är oroliga för sina anhöriga i hemlandet, säger körledaren Zaal Tzereteli. 

Ingen vill ha krig i sitt hemland, säger Zaal Tzereteli och berättar att han är orolig för sina barn som befinner sig i västra Georgien, lyckligtvis en bit från striderna i Sydossetien.

Han och de tio andra medlemmarna i manskören har inte hunnit prata med sina släktingar än. De har bara fått meddelanden på sina mobiltelefoner om att strider brutit ut och att en av centralorterna i landet är blockerad så att man inte kan röra sig från öst till väst.

Zaal Tzereteli säger att han vet för lite för att uttala sig om den georgiska regeringen agerar på rätt sätt men att Sydossetien historiskt varit en del av Georgien och borde tillhöra landet i dag också. Samtidigt tycker han att man bör lösa konflikten på fredlig väg.

Petter Allvin
petter.allvin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista