Sverige utstängs från euro-möten

Sverige får tillsammans med Storbritannien och Danmark finna sig i att utestängas från en viktig typ av möten som euroländerna håller.
Hittills har alla 15 EU-länder fått sitta med och planera eurogruppens möten. Därmed har Sverige, tillsammans med Danmark och Storbritannien, fått tillgång till en hel del viktiga uppgifter. Men nu är det snart slut med denna gräddfil till strategisk information. De tre har, motvilligt accepterat att de ska stängas ute från och med september. ”Beklagligt” Euroländerna tycker att det blir ohanterligt att ha med länder som behållit sin valuta, inte minst mot bakgrund av att EU snart tar in tio nya länder som, åtminstone inledningsvis, inte går över till euron. En svensk diplomat säger att det här är beklagligt, en plats vid sammanträdesbordet i den så kallade ekonomiska och finansiella kommittén har betytt mycket. Hård kamp väntar Och än större är oron inför vad som kan komma senare. I framtidskonventet, som diskuterar morgondagens EU, finns förslag om att euroländerna ska fördjupa sitt samarbete betydligt mer, och skapa ett större avstånd till de länder som inte har anslutit sig. Men det är ändå inte givet att det blir så, engelsmännen till exempel, är mycket kritiska till en sådan utveckling, och säger att i viktiga ekonomiska beslut måste alla medlemsländer få vara med. Det är bäddat för en hård kamp mellan länder i och utanför eurogruppen.
Willy Silberstein, Bryssel
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".