Messing vill tysta EMU-kritiska statsråd

Statsrådet i näringsdepartementet Ulrika Messing tycker att näringsminister Leif Pagrotsky har överträtt gränsen för vilka friheter en minister kan ta sig i sitt motstånd mot svenskt medlemskap i EMU. Det vilar ett särskilt, extra stort, ansvar på regeringsledamöter att hålla ihop bakom kongressbeslut annars kan regeringens hela ledarskap sättas i fråga, anser Ulrika Messing.
– Ju mer en regering spretar desto större osäkerhet skapar man. Så för mig är det en principiellt viktig fråga. Hur mycket av eget utrymme kan man ha att gå emot ett kongressbeslut. Och hur mycket av lojalitet mot en kongress ska man känna när man sitter i en regering som har som det yttersta ansvaret att driva igenom kongressens beslut, säger Ulrika Messing. Ulrika Messing tog upp en diskussion i regeringen i förra veckan om var gränsen går för statsråden i EMU-debatten. Redan innan dess hade statsministerns kansli ingripit och sett till att näringsminister Leif Pagrotskys uppmärksammade debattartikel mot EMU i tidskriften Tiden, försvunnit från regeringens hemsida. Ulrika Messing tycker inte att man kan ”åka runt med regeringens flygplan på skattepengar propagera mot EMU”. Så här svarar hon på var gränsen går: – Att inte medvetet motarbeta ett kongressbeslut. Det tycker jag att man kan förvänta sig av statsråd i en regering. Vilka statsråd tycker du medvetet har motarbetat ett kongressbeslut? – Det tänker jag inte kommentera utan det är mer en generell utgångspunkt. I frågan om EMU så väl som i andra frågor. Har man ett kongressbeslut så vilar det ett större ansvar på statsråd att leva upp till det beslutet än på medlemmar överlag. Tycker du att det är att motverka kongressbeslut att skriva debattartiklar mot EMU? – Det beror på vem som gör det. Om ett statsråd gör det? – Då tycker jag inte att man ska lägga ut det på regeringens hemsida. Det har statsrådet Pagrotsky gjort, så där tycker du att han gjort fel? – Ja, jag tycker att han har gjort fel där. Ulrika Messing tycker inte att det är acceptabelt att ledande företrädare för socialdemokraterna förbehåller sig rätten att fundera längre på vad de tycker om EMU. Det är dags att börja driva kampanj. – Sen tycker jag att som exempelvis ordförande i en arbetarekommun också har ett stort ansvar att se till att kongressens beslut går igenom. Där kan man som ledare inte hålla isg neutral till kongressbeslutet.
Inger Arenander
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".