Foto:Jan Andersson/SR.

Svenskor flydde undan striderna

Under de senaste dygnen har över 20 000 människor lämnat striderna i Georgien och passerat gränsen till Turkiet. Två svenska studenter fanns bland de flyende.

– Vi gick till internetcafé för att mejla och då hörde vi oljud, bombningar.

– Man hörde ljud som ”booom” och plan eller någonting, som bara åkte. Vi kunde inte se det, för det var mörkt, men vi hörde att de flög över oss och detta höll på i fyra timmar. Sedan var det lugnt, berättar svenskorna Njomza Krasniqi och Sofia Boman.

Båda studerar vid Österlens folkhögskola och gör en praktik på en kvinnorganisation i Zugdidi vid gränsen till Abchazien. Plötsligt, i fredags kväll, föll bomberna över de två grannstäderna Senaki och Poti.

Vad hann du tänka under de här timmarna?

– Jag var jätträdd. Jag blev still och bara kollade på vad folk gjorde, hur kvinnorna skrek. Det var typ panik.

– Det jag tänkte var att vi skulle bort därifrån, säger Sofia Boman.

Det har gått två dygn sedan det här. Hur tog ni er ut ifrån Georgien?

– Sex på morgonen ringde vi till en taxi som vi kände. Han körde oss till Batumi som ligger vid gränsen till Turkiet. Från Batumi tog vi bussen till Trabzon, berättar Njomza Krasniqi.

– Nu är det jättejobbigt att bara vara här. Man vill vara i Georgien hos kvinnorna som vi jobbat med. Men samtidigt är vi inte säkra där, så vi måste vara här, förklarar Sofia Boman.

Jan Andersson, gränsen Turkiet-Georgien
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista