Kontroversiellt försvarsmöte i Bryssel

På tisdagen höll Frankrike, Tyskland, Belgien och Luxemburg sitt omdiskuterade möte om bland annat ett europeiskt försvar. Flera kontroversiella förslag presenterades, samtidigt som regeringscheferna betonade att udden inte var riktad mot vare sig USA eller Nato.
På tisdagen höll Frankrike, Tyskland, Belgien och Luxemburg sitt omdiskuterade möte om bland annat ett europeiskt försvar. Flera kontroversiella förslag presenterades, samtidigt som regeringscheferna betonade att udden inte var riktad mot vare sig USA eller Nato. Tysklands förbundskansler Gerhard Schröder såg, åtminstone inledningsvis, inte ut att trivas, där han stod på podiet tillsammans med Jacques Chirac, Guy Verhofstad och Jean Claude Juncker från Luxemburg. Ingen större entusiasm Men så har inte heller Tyskland åkt till Bryssel med någon större entusiasm. I en tid när Berlin vill förbättra relationerna till USA är det inte problemfritt att vara med på ett möte som uppfattats ha udden riktad mot USA och mot Nato. Därav, sannolikt, Schröders inledning: ”Det är inte för mycket USA i Nato, där finns för lite Europa”. Belgiskt initiativ Guy Verhofstadt har drivit fram mötet, delvis därför att det snart är val i Belgien, och opinionen mot USA:s krig är mycket stark. – Vi vill inte konkurrera med Nato, bedyrade Guy Verhofstad, tvärtom vill vi utveckla samarbetet. Men samtidigt la de fyra fram förslag som är mycket kontroversiella, exempelvis att EU ska upprätta ett eget militärt högkvarter, skilt från Nato. Washington har varnat just för sådana beslut, som ger Europa resurser som redan finns i försvarsalliansen. Över huvud taget kommer överläggningarna vid en tidpunkt då relationerna över Atlanten är mycket spända. I en tid när saker gärna missförstås är det bäddat för nya motsättningar.
Willy Silberstein, Bryssel
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".