Åtgärdsprogram efter asiatiskt toppmöte om sars

I Bangkok avslutades idag det asiatiska toppmötet om luftvägssjukdomen sars. Länderna endes om en rad gemensamma åtgärder mot smittan.
Det hör inte till vanligheten att en högt uppsatt kinesisk partifuntionär och politiker offentligen kryper inför utländska ledare och ett stort uppbåd av internationella medier. Och därtill på främmande mark. Men i dag uppträdde den nye kinesiske premiärminsitern Wen Jiabao i en, för kinesiska ledare, ovanlig roll. Kina har lärt en läxa Wen Jiabao sa att Kina lärt en läxa. Att han kom till Bangkok för att låta fakta tala. Han sa att Kina inte lyckades klara av epidemin när den bröt ut och på flera håll har misstag begåtts, sa den ödmjukt självkritiske kinesiske regeringschefen. Behöver tid Vad vi nu behöver är att få tid på oss att vidta de åtgärder som krävs. Efter en tid av hårt arbete är jag övertygad om att sars kan kontrolleras sa Wen Jiabao. Under tiden han befann sig i Bangkok tillsammans med ledare för de tio länderna i Asean, de sydostasiatiska ländernas samarbetsorganisation avled ytterligare nio människor på grund av lungsjukdomen i Kina. Sexpunktsprogram antaget De deltagande Asean-länderna jämte Kina och Hongkong antog ett sexpunktsprogram för att hindra fortsatt utbredning av sars. De ska inleda ett forskningsprojekt om sars och de ska hålla ett internationellt seminarium om sars senare i år i Kina. Sträng gränskontroll Länderna ska också vidga sitt informationsutbyte. De ska hålla gränser öppna, men införa sträng kontroll vid gränserna. Vid flygplatser ska alla passagerare, vid avgång och ankomst gå genom en form av hälsokontroll. Dessutom ska en särskild fond upprättas för att kunna hindra utbredning av sars. Spridning stoppad inom två månader Thailands premiärminister Thksin Shinawatra, som var värd för mötet, andades stor optimism när han sa att han var övertygad om att Kina, Hongkong och Singapore inom två månader kommer att ha klarat av spridningen av det virus som orsakar sars. Vietnam fick beröm som det första landet med flera offer där en epidemi kunnat stoppas.
Lars Gunnar Erlandsson, Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".