Heckscher får stöd av länspolismästarna

En majoritet av landets länspolismästare stödjer rikspolischefen Sten Heckscher i konflikten med Gunno Gunnmo, länspolismästare i Stockholm. Det visar en rundringning som Ekot har gjort.
Det var på måndagen som Gunno Gunnmo begärde att få lämna sin post, efter att rikspolischefen sagt att han saknar förtroende för Gunnmo. Anledningen var det nya avtal som ger stockholmspoliserna ett kraftigt lönelyft. Stockholmslönerna kan sabotera Madeleine Jufors i Blekinge är en av länspolismästarna som tycker att Stockholms höga löner saboterar för andra distrikt i dragkampen om poliserna. – Jag tycker att det är tråkigt att det har inträffat, men jag utgår ifrån att rikspolischefen har haft fog för sitt agerande, säger Madeleine Jufors. Stöd för rikspolischefen Det finns 20 länspolismästare i landet om man räknar bort Gunno Gunnmo. På tisdagen har Ekot talat med 15 av dem. Alla tycker att rikspolischefen gjorde rätt när han förklarade att han inte längre har förtroende för Gunno Gunnmo som chef. De allra flesta anser också att de trots regelbunden kontakt inte fått veta tillräckligt mycket om Stockholmspolisernas nya löner förrän avtalet var underskrivet och klart. Irritation En del uttrycker också viss irritation över detta. En av dem är Olof Ersgård länspolismästare i Kalmar län. – Historiskt finns uppfattningen ute i landet att polisen iStockholm har gått sina egna vägar inte minst när det gäller löner, säger han. Det har ställt till en del naturligtvis, många tittar på Stockholmslönerna med lite avund. Oklart om avtalsnivån Sten Heckscher kallar löneavtalet för ekonomiskt ansvarslöst, och att det ger en löneökning påupp emot 10 procent. Gunno Gunmo å sin sida hävdar att det inte riktigt är så mycket. Ovissheten har medfört att polisförbundets lokala avdelningar begärt att förbundet ska utreda exakt hur mycket avtalet är värt. Hänvisning till Stockholmslönerna
Claes Henricsson, reporter
Sandra Foresti och Malin Bergman, faktainsamling
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".