Nedskärningar inom Ericsson efter miljardförlust

Telekombolaget Ericssons aktie stiger kraftigt på börsen, efter tisdagsmorgonens rapport för det första kvartalet i år. Ericsson fortsätter att redovisa miljardförluster, men nu lanserar också nye vd:n, Carl-Henrik Svanberg, nya kraftiga sparpaket, för att företaget ska komma tillbaka till vinst igen.
– Vi tvingas reducera ytterligare 7 000 personer. Och det innebär att vi kommer att från de 54 000, som vi redan är på väg mot med de existerande planerna, så kommer vi att reducera antalet anställda till 47 000. Den reduktionen kommer att vara färdig efter sommaren år 2004, säger Carl-Henrik Svanberg, vd för Ericsson. Var i organisationen kommer minskningen ske? – Vi har inte kommit till den nivån att vi har preciserar det. Och när vi gjort det ska vi börja med att tala med de anställda som berörs. Hur blir det med vinst någon gång i år, som ni tidigare talat om? – På sista raden blir det inte vinst. Men vi kommer visa vinst före de neddragningskostnaderna. Sedan kommer vi att dra ned ytterligare och öka vår lönsamhet och säkerställa att vi kan visa vinst. Även om vi får en ytterligare marknadsförsvagning. Trots fortsatt dystra siffror, och den mycket hårda minskningen av antalet anställda, ner till 47 000 nästa höst, så fanns det en annan och ny känsla i luften när nye vd:n la fram sitt budskap. Och marknaden applåderade nedskärningarna med att skicka upp börskursen. Vilket i sig inte är så konstigt som det kan tyckas, för aktieägarna och investerarna vill se att Ericsson går med vinst igen. Och det var också Carl-Henrik Svanbergs budskap idag, tillbaka till vinst igen, till nästan vilket pris som helst, tycks det. Trots att första kvartalet gick med 6 miljarder i förlust och att försäljningen minskade med nästan 30 procent och att det finns få ljuspunkter i den närmaste framtiden. Tommy Fredriksson och Thorbjörn Carlsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".