Bensinbolagens priskartell gav mild dom

Idag föll domen mot de fem bensinbolag som anklagats för att ha ingått i en olaglig priskartell. Tingsrätten slår fast att bolagen brutit mot konkurrenslagen, men böterna på 53 miljoner kronor är betydligt lägre än böterna på 650 miljoner kronor som Konkurrensverket yrkat på.
OKQ8:s styrelseordförande Göran Lindblå betraktar domen som en seger. - Jag är glad över att tingsrätten har lyssnat på de argument som vi framförde under hela förhandlingen och att man tagit bort alla de övertoner som det här målet omgavs med inför de här förhandlingarna, säger Göran Lindblå. Gryningsräd mot bolagens huvudkontor Det var för tre år sedan som Konkurrensverket stämde de fem största bensinbolagen OKQ8, Shell, Statoil, Norsk Hydro och Preem för brott mot konkurrenslagen. Dessförinnan hade verket genomfört en så kallad gryningsräd mot bolagens huvudkontor och beslagtagit olika dokument och anteckningar som enligt konkurrensverket visar hur bolagen gjort upp om priser och rabatter. Otillåtet samarbete har förekommit Tingrätten skriver i sin dom att otillåtet samarbete har förekommit, bland annat att bolagen tillsammans gjort upp om rabattnivåer på diesel och bensin gentemot olika taxibolag. Men på ett flertal punkter menar rätten att bevisen inte håller, och därför hamnar bötesbeloppet på 53 miljoner kronor, alltså långt ifrån de 651 miljoner kronor som Konkurrensverket yrkade på. Enligt Konkurrensverkets generaldirektör Claes Norgren är bötesbeloppen för låga och därför kommer domen att överklagas till Marknadsdomstolen. Men han vill ändå inte se domen som ett nederlag. - Tingsrätten har prövat ungefär tio punkter och på alla de väsentliga har de gett oss rätt. På några andra punkter har man inte gått på vårat yrkande. Är ni nöjda med domen? - Det blev 50 miljoner och det är låga konkurrensskadeavgifter och därför kommer vi att överklaga, säger Claes Norgren. Asfaltbranschen nästa Både bensinbolagen och konkurrensverket väljer alltså att se domen som en seger. På Konkurrensverket står man nu i begrepp att snart inleda en likande process mot flera bolag inom asfaltbranschen och processen mot bensinbolagen har setts som en viktig del i Konkurrensverkets löften om hårdare tag mot kartellbildningar. Och Claes Norgren menar att domen, trots de låga böterna, redan givit effekt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".