Ryskt nej mot att häva sanktioner mot Irak

Ryssland motsätter sig att sanktionerna mot Irak hävs. Det förklarade president Vladimir Putin i ett möte med brittiske premiärministern Tony Blair i Moskva under tisdagen.
Det var det första mötet mellan de båda sedan kriget. Tony Blair hade hoppats förmå Rysslands Vladimir Putin att gå med på att FN-sanktionerna mot Irak ska slopas, något som framför allt USA kräver. Men svaret från Moskva är nej. Visserligen konstaterades under tisdagen att London och Moskva står närmare varandra än vad Moskva och Washington gör i fråga om Irak. Moskva kräver besked Men från Moskvas sida kräver man att få besked på en rad frågor innan man kan tänka sig att rösta bort sanktionerna, sa Putin i ett emotionellt uttalande. – Var finns Saddam Hussein och var finns de påstådda massförstörelsevapnen? Gömmer sig Saddam Hussein i en bunker och är i själva verket fortfarande farlig för omvärlden? Vi måste ha svar på alla de här frågorna först, sa Vladimir Putin. En något indignierad Tony Blair svarade omgående att massförstörelsevapnen kommer att hittas. Det bäddar för en ny strid i FN när USA i veckan ska lägga fram sitt förslag om att sanktionerna ska slopas.
Vladislav Savic, Moskva

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".