Ny palestinsk regering öppnar för fredsplan

Det palestinska parlamentet röstade under tisdagen för den nya regering som under Mahmoud Abbas ledning ska föra fredsprocessen med Israel vidare. Det innebär att vägen nu är öppnad för att en ny fredsplan ska kunna presenteras.
Med oväntat klara siffror - 51 för, 18 emot och tre nedlagda - godkände under tisdagskvällen det Palestinska Nationalrådet, palestiniernas parlament, den regeringslista som Mahmoud Abbas, också känd som Abu Mazen, med stor möda lyckats få ihop. Det var inte förrän efter en fem veckor lång maktkamp med den palestinske presidenten Yassir Arafat, som Abbas kunde driva igenom sin regering, där stora delar av makten, men inte all, flyttas från Arafat till den nyinrättade posten som premiärminister. Den stora stötestenen var kontrollen över säkerhetsapparaten. I en kompromiss får nu en av Abbas män större delen av säkerhetstjänsterna under sig, medan Arafat får behålla delar. Målet palestinsk stat om två år Att regeringen nu godkänts undanröjer det sista hindret för presentationen av den fredsplan, som utarbetats av den så kallade Kvartetten - USA, FN, EU - och Ryssland och som syftar till en palestinsk stat redan om två år. En ny palestinsk regering, med en stärkt premiärminister i spetsen, har varit en av förutsättningarna för att USA ska gå med på att lägga fram planen. Allt talar nu för att det kommer att ske ganska snart, kanske redan den här veckan. Även om den formella vägen nu tycks vara röjd, återstår det ett minfält av problem innan verklig fred kan uppnås, och många bedömare ser fler risker än möjligheter med den nya planen.
Lars Kobbe, Kairo

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".