Växande sopberg till följd av Kommunals strejk

Soporna samlas på hög runt om i landet som en följd av Kommunalarbetareförbundet strejk. Flera kommuner har stängt sina soptippar och där soporna inte kan lämnas någonannastans har också sophämtningen ställts in, som i småländska Lessebo.
– I ett av hyreshusen var sopkärlen så fulla att locken inte kunde stängas. Då har man ställt soppåsar runt om och då dras råttor, fåglar katter och andra djur dit, säger miljöchef Ulla-Britt Rundqvist i Lessebo som besökte några av kommunens sopstationer under tisdagen. I Borås har kommunen beordrat skyddsarbete, I Lycksele har folk börjat kasta sopor i skogen och i Åmål förhandlar facket med kommunen om dispens för en av de strejkande soparbetarna. Kritik mot öppnade tippar Kommunal har kritiserat några kommuner där politiker gått in och öppnat soptippar och hittills har facket beviljat ett par dispenser från sopstrejken som kommer att pågå fram till den 14 maj - om inte längre - parallellt med de veckolånga strejkerna på sjukhus, i skolor och barnomsorg. Sammanlagt strejkar 600 renhållningsarbetare som tar hand om sopor på soptipparna i 80 kommuner. Weine Wiquist är vd för Renhållnsingsverksföreningen som organiserar de kommunala soptipparna: – Vi har förstått att det blir mer och mer problem ju mer tiden går och i några kommuner har man beordrat skyddsarbete på soptippar för att undvika sanitär olägenhet ute i samhället. Ingen påverkan i storstäder Men någon övergripande bild av effekterna hittills är svår att få eftersom både soptipparna och arbetet på tipparna är olika organsierade i olika kommuner. Många tippar är privatiserade och påverkas inte alls av strejken. Så är det i storstäderna där inget märks edan situationen i många mindre kommuner kan vara allvarlig, säger Weine Wiqvist.
Marcus Sjöholm, Radio Kronoberg och Pia Lille Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".