Stöd till skolor i segregerade områden skjuts fram

Den alldeles nya Skolutvecklingsmyndigheten håller på att tvingas till akuta besparingar innan den knappt hunnit starta. Bland annat kommer stödet till skolor i segregerade områden att ske i långsammare takt. Detta sedan myndigheten fått veta att den inte får använda cirka 140 miljoner kronor av sitt anslag i år.
– Det får återverkningar på så sätt att en del saker får genomföras i ett lugnare tempo. Dels att vi som ny myndighet inte kan kasta oss över uppgifterna att föra utvecklande dialoger med kommuner om hur de ska möta en del av de invandrande ungdomarnas problem och hur vi ska attackera utbildningstraditioner i glesbygd. Det får vi tal på lite längre sikt, säger Mats Ekholm, chef för Skolutvecklingsmyndigheten. Skolutvecklingsmyndigheten bildades den 1 mars i år och har funnits i två månader. Uppgiften är att på olika sätt utveckla skolorna. Viktigast är att att ge stöd och hjälp till svaga skolor i segregerade områden. Nya bud om att pengar ska sparas Totalt har myndigheten fått cirka 450 miljoner för sitt arbete i år. Men nu planerar regeringen att säga att uppemot 140 till 150 av de miljonerna inte får användas i år utan måste sparas till nästa och nästnästa år. Alltså att cirka 70 miljoner ska sparas till 2004 och resterande 70 milljoner till 2005. Annars blir det för lite pengar till skolutveckling de kommande åren. I så fall blir det ungefär 300 miljoner det första året och 270 miljoner både andra och tredje året för skolutveckling. – Det är inte så att det är förnuftigt att ha en hög nivå ett år och sedan inte ha förutsättningar att fullfölja detta de följande åren. Därför är det klokt att fördela över åren. Insatser i segregerade områden är definitivt ingen dagsslända, säger statssekreterare Jonny Nilsson på Utbildningsdepartementet om planerna på att omfördela pengarna.
Bengt Hansell

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".