Rikskrim riskerar polisflykt efter nytt lönebråk

Rikskriminalen riskerar att förlora många av sina poliser som lånats ut av polismyndigheten i Stockholm. Orsaken är ett nytt bråk om löner inom myndigheten.
Poliserna som arbetar tillfälligt på rikskriminalen är missnöjda med att de inte får del av avgående länspolismästare Gunno Gunnmos förmånligare löneavtal. Hundföraren Jörgen Clöve som arbetar vid rikskriminalens polishundtjänst är en av de som skulle fått en betydligt högre lön om han stannat kvar vid stockholmspolisen: – Jag förlorar cirka 2 000 kronor i månaden medan jag är kvar pårikskriminalen. Jag och flera här har begärt att få gå tillbaka för att åtnjuta den högre lönen. De poliser som är utlånade till rikskriminalen har tidigare omfattats av samma löneavtal som sina kollegor vid stockholmspolisen. Men från och med i år gäller inte den principen utan det är rikspolisstyrelsen som bestämmer lönen. Det här innebär att de utlånade poliserna inte får del av det förmånliga löneavtal som avgående länspolismästare Gunno Gunnmo skrev under. Många utlånade till rikskrim Totalt handlar det om ca 200 poliser som är utlånade till rikskriminalen och Stefan Eklund, löneförhandlare vid polisfacket i Stockholm, berättar att reaktionerna variot starka hos många av dem. – Det är hundratals som hört av sig. De jobbar på spaningsenheter, i FN-tjänst och på Polishögskolan. Han menar att rikspolisstyrelsen vill ha det så här annars skulle det driva upp lönerna för de andra fast anställda på rikskriminalen: – Man har ju andramänniskor som jobbar där och man skulle kunna komma i en konkurrenssituation med människor som tjänar mindre. På Rikspolisstyrelsen hänvisar informationsavdelningen till personalchefen Ivar Eriksson. Han säger att lönen ska sättas vid den myndighet där poliserna arbetar: – Vi tvingar ingen att jobba på rikspolisstyrelsen. Men du ser inget problem med att ni blir avmed personal? – Det är alltid tråkigt i fall vi tappar dugliga personer som vi rekryterat för att vi inte har råd att att betala dem den lön de vill ha eller kan få på annat håll. Men vi kan för den sakens skull inte spräcka vår ekonomi, säger Ivar Eriksson.
Jonas Alsgren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".