Amerikanska soldater lämnar Saudiarabien

USA har beslutat att dra bort merparten av soldater från Saudiarabien efter Irakkrigets slut. Och Bushregeringen planerar också stora förändringar av den militära närvaron i Europa.
Beslutet om att dra bort, i stort sett alla, amerikanska soldater från Saudiarabien sägs vara ömsesidigt. USA har sedan gulfkriget 1991 haft omkring 5000 soldater i landet, men antalet dubblerades inför Irakkriget. Försvarsminister Donald Rumsfeld sa under ett besök i Saudiarabien igår att befriandet av Irak har förändrat säkerhetsläget i regionen och USA kan därför minska antalet trupper. Men beslutet tolkas också av säkerhetspolitiska och militära experter här i USA som ett resultat av Bushregeringens missnöje med den saudiska ledningens motvilja att hjälpa amerikanerna i Irakkriget. Relationerna mellan länderna hade redan tidigare försämrats. Amerikanska kongressrapporter har kritiserat Saudiarabien för att inte tillräckligt ha samarbetet i kampen mot terrorism, trots att 15 av de 19 kaparna som utförde terrordåden den 11 september var saudiska medborgare. Al Qaida-ledaren Usama Bin Laden har i intervjuer också förklarat att ett av huvudmålen med terrorgruppens verksamhet var att få de amerikanska styrkorna att lämna Saudiarabien, eftersom islams två heligaste platser finns i landet. Både den saudiska och amerikanska ledningen förnekar att det har påverkat beslutet, men trots allt görs bedömningen från flera håll att de styrande i Saudiarabien nu blir av med ett problem, som skapat motsättningar i landet. USA flyttar en del av sin militära närvaro i regionen till Qatar, men kommer naturligtvis också ha under en period framöver ha trupper på plats i Irak. Beskedet om truppflytten från Saudiarabien kommer samtidigt som befälhavaren för USA:s drygt 110 000 soldater i Europa, general James Jones, säger att försvarshögkvarteret Pentagon planerar att minska antalet baser och trupper i bland annat Tyskland, och istället flytta en del av verksamheten till östeuropa. Enligt Jones ska planen underlätta för USA-styrkor att snabbt ta sig till eventuella krigszoner runt om i världen.
Anders Ask, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".