Begravningsplats vittnar om Saddams brutalitet

I nu tillgängliga fängelser och begravningsplatser i Irak hopas bevisen för Saddam Hussein-regimens brutalitet med kuslig detaljskärpa. Vår utsände rapporterar från Bagdad.
Jag räknar till 993 gravar med avrättade fångar, flertalet politiska. Varje grav är en liten upphöjning i den bruna, torra jorden. Varje grav är utmärkt med en liten plåtbit. På varje plåtbit är ett nummer målat i kontrasterande färg. Gravarna täcker en yta motsvarande fyra, fem fotbollsplaner på regimens särskilda dumpningsplats för avrättade regimmotståndare och andra. Gömd bakom en hög betongmur på en vanlig civil begravningsplats. Ingen känner bättre platsens historia än Mohammed muslim Hamehd, soldat beordrad till dödgrävare. I sju år tog han hand om kvarlevorna av regimens offer. Ja, det var jag, säger han. Allt var hemligt men allt protokollfördes noga med namn och brott. Det vanligaste brottet var politiskt. Om det någonsin blir en uppgörelse med den här diktaturens skräckvälde, i Haag eller på annat sätt, kommer det att finnas överväldigande bevisning att hämta. Bland annat från denna, till nu, hemliga begravningsplats.
Bengt Therner, Bagdad
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".