Ny polismästare upprör Kristina Axén Olin

Stockholm får en länspolismästare redan idag. Regeringen kommer vid sitt sammanträde i dag, onsdag, utse Carin Götblad till ny länspolismästare i Stockholms län efter Gunno Gunnmo, som tvingades avgå häromdagen. Ordförande i polisstyrelsen i Stockholms län, Kristina Axén Olin, är upprörd över att regeringen inte involverat styrelsen i tillsättningen.
– Jag är ordförande i en styrelse som ändå har över 4000 anställda och omsätter miljarder. Och jag får ett telefonsamtal ett par timmar innan med ett besked om ett namn som regeringen bara har utsett. Det har inte varit något anställningsförfarande, det är ingen som hör med mig vad jag tycker eller vad polisstyrelsen tycker. Jag tror att de flesta förstår att det är helt omöjligt att jobba på det sättet. Att jag inte ens är med i diskussionen och processen kring chefsposten i myndigheten, säger Kristina Axén Olin. Kristina Axén Olin blev lika förvånad som alla andra när Gunno Gunnmo tidigare i veckan meddelade att han avgår som länspolismästare. Detta sedan rikspolischefen sagt att han inte längre har förtroende för honom. Nu har hon körts över en andra gång. Denna gång av regeringen. Regeringen har visserligen ingen formell skyldighet att informera polisstyrelsen om kandidater. Men enligt Kristina Axén Olin borde det vara en självklarhet. – När jag först får reda på att man har sparkat Gunno Gunnmo, utan att diskutera med mig eller polisstyrelsen, borde jag då ändå få vara med i diskussionen om tillsättningen av en ny. Varför tror du att man har gjort så här? – Detta är en enpartistat. Det är rent politiska tillsättningar som regeringen vill bestämma över själva.
Jonas Alsgren
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".