Självmordsattentat dödade fyra i Tel Aviv

Fyra människor dödades natten till idag när ett nytt självmordsattentat genomfördes i Israel. Attentatet kommer dagen efter det att en ny palestinsk regerining godkänts av det palestinska parlamentet och innebär nya hinder på vägen mot fred.
Attentatet mot Mike's Place på strandpromenaden i Tel Aviv kunde ha slutat mycket värre. En säkerhetsvakt fattade misstankar när en av besökarna närmade sig ingången till baren, som ligger i närheten av den amerikanska ambassaden, och besöks av många ungdomar. När den misstänkte mannen inte fick komma in, utlöste han en sprängladdning i entrén som dödade honom själv och tre andra. Över trettio människor skadades. Av dem befinner sig minst en i kritiskt tillstånd. Attentatet skedde nära det diskotek där en självmordsattack i juni för två år sen krävde 22 människors liv. Ännu har ingen organisation tagit på sig ansvaret för attentatet i Tel Aviv. Som genomfördes bara timmarna efter det att det palestinska Nationalrådet godkänt den nya regering, som bildats av Mahmoud Abbas och som ses som ett viktigt steg på vägen mot återupptagna fredssamtal mellan israeler och palestinier. De extrema grupperna Hamas och Islamiska Jihad sa igår att de inte tänkte lyda ordern från den nye premiärministern att lägga ner vapnen. Attentatet underlättar inte utsikterna till framgång mellan de två sidorna. Men det är inte säkert att det helt och hållet skär av alla möjligheter. De första israeliska kommentarerna visar på att den israeliska regeringen inte tar attentatet till intäkt för att helt stoppa den politiska utvecklingen.
Lars Kobbe, Kairo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".