Ericssons allt mindre viktigt för ekonomin

I går meddelade Ericsson att företaget ska göra sig av med ytterligare 7000 personer. I takt med att Ericsson drar ned så minskar nu företagets betydelse för svensk ekonomi.
År 2000 var Ericssons toppår. Det var också toppåret för Sveriges ekonomi med en tillväxt på 3,6 procent. Exporten satte rekord och 15 procent av av alla varor och tjänster som såldes till utlandet kom från Ericsson. Hela 107 000 personer fick sin lön från Ericsson - hälften av dem jobbade på någon av anläggningarna i Sverige. Idag har Ericsson i det närmaste halverat personalstyrkan och andelen av exporten är nere i åtta procent. Läkemedel, maskiner och skogsprodukter är nu viktigare för exporten än Ericssons mobiltelefonutrustning. Och även om kurvorna skulle börja peka uppåt igen så kan man inte räkna med att Ericsson kommer att ha lite många anställda som för tre år sen. Den långsiktiga trenden är att sysselsättningen i industriföretagen minskar, säger Ingemar Hansson som är generaldirektör vid Konjunkturinstitutet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".