S-ministrar friare under EU-valkampanjen

Inför en folkomröstningen om EMU-medlemskap är kravet på partidisciplin mycket hårdare för de socialdemokratiska ministrarna än inför den förra EU-folkomröstningen 1994.
Statsminister Göran Persson vill ju inte att ledande socialdemokrater bedriver kampanj mot EMU. Men inför folkomröstningen 1994 drog ministern Margareta Winberg tusentals lyssnare när hon talade för ett nej. Dagen för folkomröstningen om EU lyssnade massor av människor på nejsägaren Margareta Winberg i Göteborg. Röda fanor vajade och musiken spelade. Samma dag talade hennes chef, statsminister Ingvar Carlsson, i Stockholm för ett ja. Idag är scenen en helt annan. Margareta Winberg, som då kallades Sveriges modigaste kvinna, säger i dag mycket lite om EMU. Hon vill inte låta sig intervjuas av Ekot. Flera andra ministrar ligger också lågt. Ingvar Carlssons efterträdare, Göran Persson, har ju meddelat att han inte vill inte se nån kampanj mot EMU från ledande socialdemokrater. Men han vill ändå inte medge att det är skillnad för ministrarna nu jämfört med 1994. – Det tror jag inte att det var om man använder gott omdöme. Så jag hoppas att det sker på sådant sätt, säger Göran Persson. Använde Margareta Winberg gott omdöme som 1994 talade offentligt mot EU? – Jag törs inte säga vad hon gjorde vid det tillfället. Men jag tycker inte att Margareta Winberg på något sätt, i den här kampanjen som vi nu är inne i, har visat dåligt omdöme. Jag har fullt förtroende för henne och mina övriga statsråd. Men hur ska ministrarna kunna göra något annat än ligga lågt när du har sagt att man inte får gå emot regeringens politik offentligt? – Jag tror att de har full kapacitet att bestämma den saken själva. Där känner jag mig helt trygg. Vilket är ditt eget svar på hur de ska kunna göra det? – Det tror jag att de själva ska avgöra. Jag ska inte lägga mig i det. De ska visa gott omdöme. Och så här långt har det gått hyfsat bra, tycker jag. Även ministern Ulrika Messing har krävt bättre partidisciplin av de ministrar som är mot EMU. Men inte heller hon kan säga varför det är viktigare nu än 1994. – Det här är mitt ställningstagande. Och jag tycker att jag har rätt att ställa den typen av frågor av frågor eftersom jag också sitter i partiets verkställande utskott. Jag möter en stor oro bland regionala och lokala politiker för att man tycker regeringen är delad. Problemet för regeringen kan vara att det nu finns gott om nejsägare, inte bara inom socialdemokraterna och facket, utan även inom borgerligheten och näringslivet. 1994 var nästa hela etablissemanget för ett ja.
Fredrik Furtenbach
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".