Georgier protesterar mot Ryssland

Mer än 50 000 georgier samlades på tisdagseftermiddagen i huvudstaden Tbilisi för att demonstrera mot Ryssland. Ekots utsände följde demonstrationen.– Vi har kommit hit för vårt lands enighet, självbestämmande och överlevnad, säger Barbara Cnokhonelidze. I handen har hon ett plakat, stoppa Ryssland.

Bredvid henne står Zura Tusishvili som bär en rödvit jacka, alltså samma färger som Georgiens flagga.

– Georgien är i en mycket svår situation. Fienden närmar sig, säger Zura Tusishvili som inte är ensam om att bära rödvita kläder.

Många har också tagit med sig större eller mindre flaggor hit till demonstrationen utanför parlamentsbyggnaden i Tbilisi. Jag ser till och med en liten baby i en barnvagn.

Både barnvagnen och sparkdräkten är i rödvita mönster, precis som flaggan. På den stora scenen som byggts upp framförs många tal, men också Georgiens nationalsång. Protesterna riktas mot Ryssland, säger Zura Tusishivili.

– Ryssland strider mot Georgiens självständighet, säger han.

Manana Arevadze är en annan demonstrant. Hon säger inte så många ord, utan använder istället sitt kroppsspråk när hon pekar finger mot sin egen skylt där hon skrivit ”Ryssland ut ur Georgien”. Även om det är väldigt tydligt vad hon tycker om Ryssland, så frågar jag henne i alla fall om hennes uppfattning. Manana Arevadze säger då mycket lugnt.

– Inte bra, och så snörper hon på munnen i en grimas och pekar finger på nytt mot sin skylt.

Jan Andersson, Tbilisi
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".