Demonstranter utanför Rysslands ambassad.

Protester utanför ryska ambassaden

Georgier boende i Sverige samlades i dag utanför ryska ambassaden i Stockholm för att demonstrera. Protesterna riktades mot Rysslands militära attack och den aggressiva politik ryssarna drivit mot Georgien under flera år.

– Vi kan väl börja med oljan som går igenom Georgien och det är väl en stor anledning till att Ryssland vill täppa till det för resten av världen och EU. De vill att allt ska gå genom Ryssland. De alltid har hyst agg mot Georgien sedan Sovjetunionen. Det är väl de två faktorerna som är mest avgörande till att de går in så här hårt och börjar bomba landet, säger David Akin, en av deltagarna i demonstrationen.

David Akin bor i Georgien och är bara i Sverige på semester. Han säger att han fortfarande känner ett starkt stöd för Georgiens västvänliga president Micheil Saakasjvili.

– Personligen har jag alltid gillat Saakasjvili och jag står fortfarande bakom honom. Självklart finns det saker han kunde ha gjort bättre men i dagsläget så tycker jag att han är den bästa presidenten Georgien kan ha, säger David Akin.

Marina Axell är en av arrangörerna bakom demonstrationen. Hon uttrycker också sitt stöd till president Micheil Saakasjvili.

– Saakasjvili är vår president och det ska han fortsätta vara. Ryssland vill förändra och det accepterar vi inte, säger Marina Axell.

Jenny Lagerstedt
jenny.lagerstedt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".