Den georgiska OS-truppen marscherar in under öppningscermonin. Foto: Itsuo Inouye/Scanpix.

Georgiska idrottare oroas över läget

Kriget i Georgien kastar sin skugga också över de pågående OS-tävlingarna i Peking. De georgiska idrottarna och deras ledare funderar mycket över vad som händer i hemlandet, berättar den georgiske tv-journalisten Otar Giorgadze.

– Häromkvällen kunde idrottarna inte sova och det var en stor överraskning när en av våra kvinnliga skyttar sedan lyckades vinna en bronsmedalj, säger Otar Giorgadze.

Väl upp på prispallen kramade hon och den ryska silvermedaljören sedan om varandra och betygade varandra sin vänskap. De bilderna har blivit några av de mest spridda från de här olympiska spelen.

För ett par dagar sedan övervägde de 35 deltagarna från Georgien att åka hem, men efter att den georgiske presidenten Micheil Saakasjvili vädjat så stannade truppen kvar.

Några av de idrottsmännen har berättat för journalister om att allt känns jobbigt och att tankarna finns i Georgien, men det är många som inte vill tala om situationen. Både i brottnings- och judohallen, två idrotter där flera georgier tävlar möts jag bara av avvisande huvudskakningar och ”no comments please”. Inte heller de ryssar jag träffar vill svara på några frågor.

I morgon möts Georgien och Ryssland i damernas beachvolleybollturnering. De georgiska spelarna kommer från Brasilien, har inte varit i Georgien särskilt mycket och bara fått medborgarskap för att kunna delta i OS. Den internationella kommittén förväntar sig inget särskilt av den matchen, säkerheten kommer inte att höjas.

Kanske blir det ett annorlunda om georgier och ryssar skulle stöta på varandra i brottning eller judo längre fram i turneringen.

Pontus Mattsson, Peking
pontus.matsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista