Splittring inför 1 maj i Östergötland

Arbetarrörelsen i Östergötland är splittrad den första maj. I de båda socialdemokratiskt styrda kommunerna Norrköping och Finspång kommer Kommunalarbetarförbundet inte att gå i något demonstrationståg. I Norrköping är man besviken på kommunledningens agerande under konflikten och irriterad över vissa LO-förbunds uttalanden om lönekraven.
Ingeli Larsson är ordförande för Kommunals sektion sex i Norrköping och hon är besviken. – Här gick man ut i valrörelsen och pratade om att vi behövde få högre löner att vi skulle få höjda sysselsättningsgrader för att vi skulle kunna rekrytera människor till vården. Så nu när vi står i den här konflikten då pratar man bara om att man inte har pengar till höjda löner. Vi känner oss svikna, säger hon. Missnöje mot arbetarrörelsen Lagom till det traditionella 1 maj-firandet väljer alltså flera sektioner inom Kommunal i Östergötland att öppet visa sitt missnöje mot arbetarrörelsens agerande under den pågående konflikten. I Motala, där medlemmarna går i strejk på måndag, kommer Kommunal att gå längst bak i demonstrationståget under egna paroller. I Finspång kommer fackförbundet inte demonstrera alls. Och i Norrköping väljer Kommunal också att inte sluta upp i de socialdemokratiska leden. Deminstration den 12 maj i stället Istället tänker förbundet organisera demonstrationer när, eller om, det går ut i strejk den 12 maj. Förutom irritationen över politikernas tystnad är Kommunal också upprört över uttalanden som andra LO-förbund gjort under konflikten. – Ja, det finns ju förbund som har uttalat sig centralt om att vi spräcker samordningen, säger en besviken Ingeli Larsson.
Peter Johansson, SR Östergötland
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".