Kommunals första strejk över

Efter sju dagars strejk återvände på onsdagen städerskor, skolvaktmästare, barnskötare och undersköterskor till sina jobb. Den första omgången i Kommunals strejk har avslutats.
På onsdagsmorgonen var städerskan och kokerskan Agneta Fält Jönsson tillbaka på sin arbetsplats vid Lergökens förskola i Forsbacka utanför Gävle. Gävle, Örebro och Halmstad är de tre kommuner i landet där strejken har varit mest kännbar, eftersom nästan samtliga av Kommunals medlemmar där har strejkat under den gångna veckan. Föräldrarna slipper bre smörgåsar Men idag behöver skolelever i dessa kommuner inte längre ta med sig matsäck till skolan och kommunpolitiker behöver inte längre åka runt och till exempel låsa upp dörrar till skolorna. Skolor och förskolor ska nu i stället städas upp. Mats Karlsson är återigen vaktmästare på Östergårdskolan i Halmstad, men han är beredd att strejka på nytt. Hade gärna fortsatt strejka Även barnskötare och dagbarnvårdare i bland annat Piteå, Karlstad, Göteborg och Vallentuna har återvänt till sina arbeten idag - liksom undersköterskor vid fem stora sjukhus i Norrbotten, Östergötland och Jönköping. Undersköterskorna Monica Nyström, Evabritt Johansson och Britt Blomkvist vid länssjukhuset Ryhov i Jönköping säger att de gärna hade fortsatt att strejka. Samtidigt fortsätter Kommunals strejk med sin andra strejkomgång. Bland annat strejkar mellan 600 och 700 undersköterskor, sjukvårdsbiträden och laboratorieassistenter vid sju sjukhus runt om i landet just nu.
Maria Gustafsson i samarbete med SR Gävleborg, SR Halmstad och SR Jönköping
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".