Nya länspolismästaren håller låg profil

Regeringen utsåg på onsdagen Carin Götblad till ny polismästare i Stockholm. Hon tar över efter Gunno Gunnmo som fick lämna sin post efter att ha slutit ett hårt kritiserat löneavtal med Stockholmspolisen.
Carin Götblad säger att hon inte deltog i löneförhandlingarna trots att hon då var biträdande länspolismästare i Stockholm. – Jag är inte en del i den konflikten. Jag har jobbat ett halvår i Värmland, så avtalet är inget som jag vill eller kan diskutera. Jag står utanför det, säger hon. Jag kan bara säga att jag har det största förtroende för Gunno Gunnmo och även för rikspolischefen. Jag tycker att bägge två är alldeles utomordentligt dugliga personer. Stöder du det avtal som finns i dag? – Självklart är det så att avtalet är slutet och gäller, och det respekterar jag, säger hon. Jag måste nu sätta mig in i det innan jag har några detaljerade åsikter om det, men jag har ingen anledning att inte ha förtroende för Gunno och de fackliga organisationerna. Utlånad till Värmland Carin Götblad har sedan slutet av förra året varit utlånad till polisen i Värmland där hon har vikarierat som länspolismästare. När hon häromdagen packade väskorna och återvände till Stockholm och jobbet som länspolismästare där var det i ett läge där hennes företrädare Gunno Gunnmos avgång lett till turbulens inom polisen. Carin Götblad vill hålla en låg profil och säger att hon först måste sätta sig in i detaljerna i det kritiserade löneavtalet för Stockholms länsdistrikts 4 000 poliser innan hon kan komma med några synpunkter. Hon säger också att hon inte kände till några detaljer i löneförhandlingarna. Intern kritik Carin Götblad är 47 år gammal och hon uppmärksammades häromåret då hennes beslut att låta homosexuella poliser i Stockholm bära uniform under Gaypride-festivalen kritiserades internt. Själv säger hon att en viktig uppgift för henne som länspolismästare nu blir att försöka öka samarbetet mellan polisen och övriga delar av samhället. – Vi måste jobba brett och titta lite nytt på gamla frågor, säger hon. Se hur vi kan samordna saker bättre med socialtjänst, kommun och så vidare. För saker hänger ihop i ett välfärdssamhälle.
Magnus Thorén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".