Bättre än väntat för Astra Zeneca

Svensk-brittiska läkemedelsbolaget Astra Zeneca redovisar ett första kvartalsresultat före skatt som är bättre än väntat och med en vinst som är nästan lika stor som förra året.
Vinsten före skatt blev strax under 1,3 miljarder dollar jämfört med strax över 1,3 miljarder förra första kvartalet. Förväntningarna låg på en miljard prick. AstraZeneka ökade försäljningen från 4,3 till 4,7 miljarder dollar, och även det var bättre än marknadens prognos. Världens mest sålda läkemedel, magsårsmedicinen Losec, sålde för 692 miljoner dollar under det första kvartalet, och det var sämre än året innan då siffran blev 1,2 miljarder dollar. Nedgången är markant i USA. Losec befinner sig i slutfasen av den långa framgången och därför riktas blickarna mot ersättaren Nexium. Och hur gick det då? Ja, bättre än väntat, och Nexium sålde för 835 miljoner dollar, jämfört med 347 miljoner dollar förra året. För cancerpreparatet Iressa, som hittills endast godkänts i Japan, redovisar Astra Zeneca en försäljning på 19 miljoner dollar, vilket var lägre än väntat. Det kan jämföras med 41 miljoner dollar i fjärde kvartalet. Försäljningen av kolesterolsänkaren Crestor nådde 3 miljoner i den nyligen påbörjade lanseringen i Holland och Kanada.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".