Staten hade inget ansvar neurosedynskandalen

Svenska myndigheter har inget ansvar för att omkring 150 barn föddes med missbildningar i och med neurosedynskandalen för 40 år sedan. Det slog justitiekanslern fast idag.
Det var i slutet av 50-talet och början på 60-talet som läkemedlet neurosedyn användes som lugnande medel. Det testades aldrig i Sverige och stoppades redan efter ett och halvt år när det visade sig att läkemedlet kunde ge svåra fosterskador. Ann Persson föddes utan ben och med svåra skador på armar och händer. - Jag känner mig besviken över att staten inte vill ta sitt ansvar, de erkänner inte sin skuld för det lidande vi har blivit utsatt för, säger Ann Persson. Fosterskadorna var nära nog omöjliga att förutspå och staten är inte skadeståndsskyldig skriver justitiekanslern som utrett från på uppdrag av regeringen. Däremot föreslår han att de drabbade kan få en engångsersättning på 250 000 kronor. Men Alf-Peter Svensson som tog initiativet att söka skadestånd från staten tycker att summan är alldeles för liten. - Det är en oerhört liten ersättning för det lidande som de personerna som blev neurosedynskade drabbades av. Det känns lite grann som ett slag i ansiktet, säger Alf Peter Svensson.
Christer Johansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".