Snabbväxande rädsla för sars i Ryssland

Trots att Ryssland inte har haft ett enda konstaterat fall av luftvägssjukdomen sars, så sprider sig rädsla och oro nu i landet. Ryssland har en flera tusen kilometer lång gräns till Kina och Mongoliet.
Luftvägssjukdomen sars hade fram till igår inte skapat någon större oro i Ryssland. Men när de landstäckande TV-kanalerna på tisdagskvällen började pumpa ut nyheterna om krafttag mot sars i Moskva, så var det ett tecken på att oron börjat sprida sig på allvar. Desinficera t-banan i Moskva Samtliga TV-kanaler rapporterade om det beslut som Moskva stad fattat, där man bland annat ska desinficera alla stadens tunnelbanevagnar och bussar och dessutom tåg och flygplan, som kommer från Kina. Dessutom visades TV-bilder från de stora kinesiska och vietnamesiska marknadsplatserna i Moskva, där polisen just nu kontrollerar alla de handelsmän, som ser ut att komma från Kina eller Vietnam. Resestopp rekommenderas Moskvas borgmästare rekommenderar vidare att resebyråerna ska sluta sälja resor till Sydostasien och varnar också för att de kinesiska och vietnamesiska marknaderna kommer att stängas omedelbart, om Moskva drabbas av ett konstaterat sars-fall. Från ryska fjärran östern, längs gränsen mot Kina, rapporteras om utökade gränskontroller där även sjukvårdspersonal finns på plats för att undersöka de som försöker ta sig in i Ryssland från det sars-drabbade grannlandet Kina. Ryska studenter i karantän Åtta ryska studenter sattes i karantän i den ryska gränsstaden Blagovesjtensk i östra Sibirien. Studenterna hade vistats i Peking och kommer nu att hållas isolerade i en tullbyggnad i 10 dagar. Att Ryssland nu gör allt för att hindra en epidemi är i och för sig inte konstigt, eftersom landet har en så lång gräns mot Kina och ett stort handelsutbyte, där många kineser och ryssar åker fram och tillbaka över gränsen. Slipper tala om TBC och hiv Men med tanke på att det faktiskt inte finns ett enda konstaterat sars-fall i Ryssland, kan de dramatiska åtgärderna te sig märkliga. Speciellt med tanke på att Ryssland fått och fortfarande får kritik för att landet inte har gjort tillräckligt för att hindra spridningen av andra allvarliga smittsamma och dödliga sjukdomar, som redan har fått fäste i Ryssland - till exempel TBC och den omfattande spridningen av hiv-viruset. Ingen politiker talar om att försöka få kontroll över den omfattande och av kriminella ligor kontrollerade prostitutionen - trots vetskapen om att det finns tusentals hiv-smittade prostituerade i Ryssland. När det gäller faran med sars, så behöver inte myndigheterna tänka på de inhemska problemen. Sars-smittan kommer utifrån och det är ju valår i Ryssland i år.
Vladislav Savic, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".