Georgien slog Ryssland i beachvolleyboll

Under de olympiska spelen i Peking var det i dag, onsdag, match mellan Georgien och Ryssland i damernas beachvolleybollturnering. Det blev en mycket dramatisk match som Georgien till slut vann i avgörande set.

Det blev jubel på läktaren när matchbollen slogs in, och de båda georgiska spelarna Saka och Rtvelo kramade om varandra, medan ryskorna hängde med huvudena.

Georgiskorna hade vänt matchen, ryskorna hade till och med matchboll vid ett tillfälle, men till slut vann alltså Georgien med 2-1 i set.

Någon fullt lika dramatisk drabbning som när Sovjetunionen mötte Ungern i OS-finalen i vattenpolo 1956, strax efter invasionen i Budapest, blev det aldrig.

Till viss del säkert beroende på att de georgiska spelarna heter Cristine Santanna och Andrezza Chagas, de kommer från Brasilien och har bara varit i Georgien två gånger.

De har fått georgiska pass enbart för att kunna vara med i OS och som artistnamn har de tagit Saka och Rtvelo, som på georgiska tillsammans betyder Georgien.

Läktarna var fyllda av OS-entusiastiska kineser som i första hand var inriktade på matchen efteråt, när Kina skulle spela.

Men en handfull georgier, de flesta ur landets OS-trupp viftade med rödvita georgiska flaggor. Jag kunde bara få syn på en enda rysk flagga inne på arenan.

På den välbesökta presskonferensen efteråt var ryskorna sura och sa att de betraktade sina motståndare som brasilianskor. De georgiska spelarna var sprudlande glada och Saka försäkrade att hon känner sig både som brasilianska och georgiska.

Hon ville inte ge sig in i några fördjupade resonemang kring konflikten mellan Georgien och Ryssland men sa att hon hoppades att det georgiska folket glädjs åt segern, innan hon och Rtvelo svepte in sig i georgiska flaggor och glatt lät sig fotograferas av världspressen.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista