”Jag bedriver ingen kampanj”

Näringsminister Leif Pagrotsky är en av de ministrar som kommer att rösta nej till EMU, och han har också skrivit en uppmärksammad artikel i den socialdemokratiska tidskriften Tiden där han kritiserat europrojektet. Statssekreteraren i hans departement Lotta Fogde, som också är emot EMU, beslutade på onsdagen att lämna sitt styrelseuppdrag i Socialdemokrater mot EMU i Stockholm och stanna kvar på sitt jobb. Näringsministern vill dock inte kommentera det närmare.
– Jag har ingen anledning att lägga några synpunkter på det. Det är hennes sak att ta ansvar för, säger Leif Pagrotsky. Statsminister Göran Persson har ju sagt att han tycker att det är olämpligt. Har Persson fel? – Jag har ingen anledning att recensera vad statsministern tycker i den frågan. Jag vet att de berörda statssekreterarna hade läst partistyrelsens beslut på det sättet att anställda och förtroendevalda uppmanades att delta på detta sätt. Det olika tolkningar om vad som gäller, men nu har statsministern sagt sitt. Då tycker jag att det är rimligt att det är det som gäller. Är det för lågt i tak inom regeringen? – Nej, jag tycker att den nivå som jag har lagt min aktivitet på är rimlig och den är ju inte förbjuden. Jag lägger huvuddelen av min energi och mitt engagemang på mitt jobb. Jag är näringsminister. Det är ett heltidsjobb och det är det jag prioriterar. Sedan träffar jag journalister i mitt arbete så gott som varje dag. Ingen har begärt av mig att jag ska sluta att svara på frågor. Deltar du i en kampanj mot EMU? – Jag deltar inte i någon kampanjorganisation. Jag svarar på frågor när journalister för över samtalsämnet på EMU och en och annan gång har jag något eget att säga. Jag tycker inte det uppfyller kravet på ordet ”kampanj”. Är det rimligt att du sitter kvar i regeringen med tanke på att du har en annan åsikt än den som regeringen företräder? – Det är en fråga som bara kan riktas mot statsministern. Han utser ensam sin regering. Så har vi det i Sverige, det är hans beslut. Men är det inte konstigt att statsråd har så olika åsikter i en sådan central fråga? – Det är ovanligt att vi har folkomröstning i Sverige och det ovanligt att vi har den debattsituation som man har kring folkomröstningar i Sverige. Det händer någon enstaka gång per decennium och därför är allt som sker kringfolkomröstningen ovanligt. Känner du att du har en munkavle? – Nej, det gör jag inte, säger Leif Pagrotsky.
Willy Silberstein, Paris
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".