Kina

Journalist släpades bort av kinesisk polis

När Kina fick OS lovade de landet att utländska journalister skulle få rapportera fritt under spelen, och strax innan OS började sa myndigheterna att protester skulle tillåtas i tre utvalda parker i Peking. Men senast på onsdagen, släpades en brittisk journalist bort av polisen medan han bevakade ett pro-tibetanskt demonstrationsförsök.

Utländska aktivister hann knappast rulla ut sin banderoll om ett fritt Tibet, och den brittiska tv-journalisten hann knappast filma någonting innan polisen på onsdagen slog till i närheten av nationalstadion. Aktivisterna greps och journalisten uppger att polisen trampade honom på händerna.

Det här är bara ett exempel på hur nervösa kinesiska myndigheter försöker att vinna mediekriget om OS och hindra oönskad publicitet.

På onsdagen rapporterar Foreign Correspondents Club i Kina att medlemmar har hindrats i sitt arbete vid flera tillfällen sedan OS började.

Pekings Olympiska kommitté har sagt att utländska och kinesiska grupper kan ansöka om demonstrationstillstånd hos polisen för att protestera i en av tre utvalda protestparker. Men ännu har inga demonstrationer ägt rum i parkerna.

Peking OS-kommitté meddelade att eventuella protester inte fick skada nationella, sociala och kollektiva intressen, en regel som naturligtvis utesluter protester från etniska minoritetsgrupper som till exempel uigurer och tibetaner.

Antijapanska nationalistiska grupper, som annars ibland får tillstånd att demonstrera, har också fått nej.

Flera som har ansökt om tillstånd att protestera ska dessutom ha gripits av polisen. Det gäller bland annat Zhang Wei, en av många aktivister i Peking som protesterat mot att hon fått sitt hus rivet på grund av OS, och en aktivist från Fujianprovinsen som ansökte om att få protestera mot myndighetskorruption och kräva mer folkligt inflytande i politiken.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista