Besvikna kommunalare bojkottar förstamajtåg

På arbetarrörelsens dag i morgon den första maj kommer Kommunalarbetarförbundet att visa sitt missnöje över det som de anser vara ett bristande stöd från några av de andra LO-förbunden. De är också besvikna över politikernas agerande under den pågående kommunalstrejken.
För första gången på många år kommer t ex Kommunals ombudsman i Kronobergs län, Irene Johansson inte att demonstrera. – Jag kommer inte att kunna ställa upp och gå i ett 1 maj-tåg i morgon, säger hon. och det beror givetvis på konflikten. Jag har varje fall inte hört någon politiker här i länet som har ställt upp på vår sida och sagt att det nu är vår tur att få rätt löner. Går inte med s och LO Irene Johansson är inte ensam om att inte vilja gå och demonstrera tillsammans med socialdemokrater och LO-förbunden under morgondagens 1 maj-demonstrationer. I Östersund kommer Kommunal i protest gå längst bak i demonstrationståget. Luckan fram till övriga tåget ska vara tydlig och demonstrationsplakaten kommer enbart att innehålla fackförbundets egna paroller som t ex högre lön. Ulla-Maj Jonsson är sopbilschaufför i Östersund och medlem i Kommunal. Eget tåg i Östersund – Vi ska inte gå tillsammans med dem utan vi ska ha ett eget tåg där vi helt klart visar vårt missnöje med lönerna och det ska handla om att vi vill ha högre lön,, säger hon. Vi uppmanar Östersunds kommuns invånare: Ställ upp på oss och gå tillsammans med oss. Även i Motala i Östergötland kommer Kommunal gå längst bak i demonstrationståget med egna paroller. I Finspång och Norrköping väljer Kommunal att inte demonstrera alls. Istället tänker fackförbundet att organisera egna demonstrationer när, eller om, de går ut i strejk den 12 maj. Svek från arbetarrörelsen Ingeli Larsson är ordförande för Kommunals sektion sex i Norrköping och hon talar om svek från den övriga arbetarrörelsen. – Vi känner att vi inte har det stöd som vi borde ha haft. Här gick man ut i valrörelsen och pratade om att vi behövde få högre löner. Vi skulle få höjda sysselsättningsgrader så att vi skulle kunna rekrytera människor till vården. Men nu när vi står i den här konflikten då pratar man bara om att man inte har pengar till höjda löner. Vi känner oss svikna, säger hon.
Peter Johansson, SR Östergötland, Anne Marchal, SR Kronoberg, Lotta Löfgren, SR Jämtland och Maria Gustafsson, Ekot
.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".