Sveriges kommuner är i konlikt med återvinningsföretagen. Foto:Leif Blom/Scanpix.

Regeringen ska lösa återvinningskonflikt

Det har uppstått konflikter mellan Sveriges kommuner och återvinningsföretagen om hur returpapper och utländskt glas ska tas om hand. Det har gått så långt att regeringen i dag, torsdag, kommer att tillsätta en särskild förhandlare, som ska försöka lösa problemen med återvinningshanteringen.

Miljöminister Andreas Carlgren motiverar varför det behövs en medlare.

– En del saker inte har fungerat, det är många stationer som har lagts ner och vi kan inte riskera att servicegraden blir för dålig. Dessutom har en del av kommuner och företag som har varit inblandade inte varit överens och det är inte bra, säger Andreas Carlgren.

En sak man inte är överens om är hur man ska ta hand om den ökande privatimporten av öl, vin och sprit, som ger ett berg av öl- och vinflaskor från främst Danmark och Tyskland.

Där har ju inte producenten betalat någon avgift och Svensk Glasåtervinning AB hävdar att intäkten för försäljningen av glaset inte täcker kostnaden för insamling av de utländska flaskorna.

Många kommuner har inte varit så intresserade av att betala en ersättning till Svensk Glasåtervinning för det utländska glaset.

Regeringens förhandlare blir Krister Nilsson, som tidigare var statssekreterare hos den förra regeringen. I hans uppdrag ingår förutom att lösa glasproblemet att se över vilken servicenivå man ska kunna kräva.

– Du måste kunna lämna dina gamla tidningar eller dina glasflaskor på ett rimligt avstånd, till exempel till affären, från där du bor, säger Andreas Carlgren.

Många utav återvinningsstationerna har lagts ner, kommer ni att ställa krav på en viss täthet av stationer?

– I grunden vill vi ha en sådan tillräcklig täthet. Vi vill i första hand att parterna ska kunna hitta en lösning för det.

Vad händer om de inte kommer överens?

– Vi måste självklart lösa problemet iallafall. Nu utgår vi ifrån att de kommer att komma överens. Jag tänker inte ge mig förrän vi har löst de här frågorna.

Kan det bli skärpt lagstiftning?

– Det kan vi aldrig utesluta men nu vill vi i första hand få fram en frivillig överenskommelse. Det är det bästa för alla parter, säger säger Andreas Carlgren.

Arbetet med att få ordning på återvinningshanteringen ska vara klart i slutet av november.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista