Allergicertifiering på väg.

Restaurangmat ska allergisäkras

Allergiker ska få en större chans att äta allergifri mat på restauranger. Under hösten ska Astma- och allergiförbundet tillsammans med Hotell- och restaurangföretagarna utbilda restaurangpersonal och därefter certifiera restauranger som säkra för allergiker. 

Enligt Astma- och allergiförbundet och Hotell- och restaurangföretagarna är det så många som en fjärdedel av alla vuxna som uppger att det finns livsmedel som de inte tål.

– Det är ett väldigt stort problem. Människor berättar för mig att de väljer att inte gå ut på restaurang eftersom de tycker att det känns osäkert och att de ibland inte känner sig välkomna, säger Ingalill Bjöörn, ordförande för Astma- och allergiförbundet.

Förutom rädslan att råka ut för en allergisk reaktion så är det många allergiker som också känner sig besvärliga när de frågar om maten.

Ibland så besvärliga att de inte säger det, för att det är jobbigt.

Renaz Sulivani, restaurangägare i Umeå, berättar om en otäck incident han har varit med om.

– Hon fick andningsbesvär, och det kändes inte bra för restaurangen även om kunden sa att hon borde ha berättat.

Det är bland annat det som Astma- och allergiförbundet och Hotell- och restaurangföretagarnas utbildning handlar om.

Restaurangpersonalen ska lära sig att välkomna gäster som är överkänsliga mot viss mat och som har speciella önskemål, men det handlar naturligtvis också om att lära sig laga mat även för den som är överkänslig.

Efter utbildningen ska krogar kunna bli allergicertifierade, det vill säga få en särskild skylt att sätta upp och på så sätt visa att man kan erbjuda säker mat.

– I dag när man frågar mig om jag känner till någon bra restaurang så vågar jag inte svara på det, därför är det här jättebra för då kan vi hänvisa folk till ställen där vi vet att de gör sitt bästa, säger Ingalill Bjöörn.

Renaz Sulivani, restaurangägare i Umeå, får varje dag frågor om maten innehåller nötter eller annat som gästen kan vara känslig mot.

Han tycker att utbildning och certifiering låter som en bra idé.

– Jag ser det som positivt att tänka på alla, säger Renaz Sulivani.

Peter Öberg, Umeå
peter.oberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista