Brister i regeringens budget

Regeringen får kritik från riksrevisionen för att budgeten inte förklarar vad man ska göra med statens väldiga överskott. Även i goda tider ska man ha tydliga statsfinanser, säger riksrevisorn Eva Lindström.

– Utifrån regeringens beräkningar så pekar de här indikatorerna på att vi har stora överskott. Samtidigt har riksdagen beslutat att vi ska ha ett sparande som ligger på en procent.

– Då är frågan hur man ska ta sig tillbaka till den målsättningen. Och regeringen har inte någon plan för detta i vårpropositionen.

Riksrevisionen presenterar i dag, torsdag, sin granskning av hur regeringen sköter den finanspolitiska delen av budgeten.

Alliansregeringen gör det bättre än den tidigare regeringen, slår riksrevisionen fast. Men det finns fortfarande brister.

Regeringen säger inget om vad man ska göra med de stora överskott som överfyller statskassan. Det betyder att vi kanske kommer att få betala för mycket i skatt eller att staten kommer att ha alldeles för låga utgifter.

– Sparandet är inte bra i sig, regeringen talar mycket om att man inte kan göra anpassningar på kort sikt men de måste redovisa hur det ska se ut på längre sikt.

Otydligheterna i statsfinanserna är allvarliga, eftersom det handlar om hur man hanterar skattebetalarnas pengar, påpekar Eva Lindström.

– Finanspolitiken handlar om hur våra skattepengar ska användas, hur höga skatter vi ska ha och till vilka utgifter de ska gå. Och då tycker vi att det är väldigt viktigt att riksdagen får ett fullgott beslutsunderlag.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista