Inget mer statligt stöd till sanering av fuktskador. Foto:Johan Nilsson/Scanpix.

Småhusskadenämnden läggs ner

Efter 22 år stänger nu Småhusskadenämnden. Nu är det slut på statligt stöd till villaägare med fukt- och mögelskador. Men problemen finns kvar, säger Ulla Sjöberg, nämndens sista kanslichef.

– Det finns problem med fuktskadade hus och vi får signaler om att man fortfarande bygger konstruktioner med risk för skador i framtiden.

– Fonden läggs nu ner, så det här får fastighetsägarna i fortsättningen mer och mer stå för själva, säger Ulla Sjöberg.

Sedan 1986 har 5 000 småhusägare fått statligt stöd för att sanera sina fuktskador. Var tredje sökande har fått statsbidrag. Saneringskostnaden är snitt 250 000 kronor och bidraget från Småhusskadenämnden har varit nära 40 000 kronor.

Fukt- och mögelskador har oftast att göra med husgrunden.

– Det traditionella ärendet har varit en platta på mark byggd på 70-talet, med uppreglat golv, säger Ulla Sjöberg.

Förra året beslöt regeringen att lägga ner Småhusskadenämnden. I fortsättningen får villaägarna själva bekosta sanering en av fuktskadorna. Sista ansökningsdagen för bidrag var i höstas. Men ansökningsreglerna har stramats åt hela tiden och nu på slutet var det bara hus byggda mellan 1977 och 1988 som kunde få bidrag.

Totalt har staten sedan 1986, 594 miljoner i saneringsbidrag, och Småhusskadenämnden har spelat en stor roll för många enskilda husägare, tror Ulla Sjöberg.

– Ofta är det barnfamiljer som har drabbats, som till och med har drabbats av hälsoproblem och dem har det varit extra roligt att hjälpa, säger Ulla Sjöberg.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista