Muslimska protester i Srinagar. Foto: Dar Yasin/Scanpix

Allt oroligare i indiska Kashmir

I Srinagar i den indiska delen av Kashmir blev det kravaller på onsdagen, i samband med demonstrationer som hölls i protest mot att 20 muslimska demonstranter häromdagen dödades av polis.

Återigen ljuder skottlossning på flera platser runtom i det muslimskdominerade indiska Kashmir när muslimska demonstranter drabbar samman med indisk polis och militär.

På onsdagen begravdes ett tiotal av tisdagens offer, efter liknande protester där soldater öppnade eld mot stenkastande muslimska demonstranter. Under de senaste dagarna har minst 21 personer dödats och över 500 skadats. De allra flesta muslimer.

Samtidigt förekommer uppgifter om att civila hinduer, i de hinduiskt dominerade områdena av Kashmir, ger sig på muslimer och det omvända händer i de muslimskdominerade områdena.

Det allvarligaste är att situationen håller på att trappas upp från dag till dag och återigen hörs rop på självständighet  på gatorna i Kashmir.

Den tändande gnistan var ett delstatsbeslut tidigare i somras där man tillät en hinduisk stiftelse ta över äganderätten över ett skogsområde vid en hinduisk helgedom, men i ett område som är muslimskdominerat.

Det ledde till våldsamma protester från muslimsk sida. Delstatsregeringen backade och då satte, den här gången ännu ljudligare och våldsammare, protesterna igång från hindusisk sida i stället. 

Enligt rapporter från västliga journalister på plats, har Kashmir kanske aldrig varit så uppdelat som det är just nu.

Den indiska regeringen står alltmer maktlös, samtidigt som den här konflikten, sakta men säkert, tycks sprida sig runtom i Kashmir och även i andra delar av Indien. Och det i en tid då de indiskpakistanska relationerna börjat bli allt mer ansträngda. 

Regeringen fruktar för fortsatta oroligheter om två dagar då Indien firar sin självständighetsdag, en dag som en av de muslimska separatistledarna kallar för en svart dag för Kashmir.

Vladislav Savic, Bangkok
vladislav.savic@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista