Lokalval test för Blairs popularitet

I Storbritannien blir torsdagen ett test på hur populära Labourpartiets och premiärminister Tony Blair är bland folket. Då hålls nämligen lokala val i stora delar av landet, samtidigt som Skottland och Wales håller val till sina självstyrelseparlament. Frågan är förstås vilken betydelse det kontroversiella Irakkriget får för utgången.
Baghdadstudsen kallas det här, Tony Blairs uppsving i opinionssiffrorna igen under och efter Irakkriget. På torsdagen kommer det att visa sig om det uppsvinget låter sig översättas till platser i kommun- och stadsfullmäktigeförsamlingar landet runt. Det är inte alla städer och kommuner som går till val imorgon, London är till exempel inte inblandat, men 10 000 lokala fullmäktigeplatser landet runt står på spel. I Skottland och Wales är det samtidigt val till självstyrelseparlamenten. Det är lokala val och lokala frågor och problem, som skolor, vägar, brottslighet och asyl- och flyktingdebatten som dominerar, men det är också väljarnas chans att uttrycka missnöje med sittande regeringsparti, och Labour kommer att förlora platser, frågan är bara hur många. Länge såg det ut som om Tony Blairs djupt kontroversiella Irakpolitik skulle kunna stå Labour dyrt imorgon, framför allt i Skottland, där krigsmotståndet har varit utbrett och risken fanns att Labour skulle förlora ställningen som största parti till nationalistpartiet SNP. Men med de nya efterkrigsvindarna i opinionen tycks den risken ha avvärjts. Men det kommer att finnas väljare som vill straffa Labour och Blair för Irak – troligast är att krigmotståndarna bland labours anhängare gör det genom att strunta i att rösta imorgon.
Agneta Ramberg, London
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".