Ny fredsplan för mellanöstern

Ytterligare en fredsplan för Mellanöstern presenterades på onsdagen sen den nye palestinske premiärministern Mahmoud Abbas installerats. Planen, som är ett verk av USA, FN, EU och Ryssland, syftar till en palestinsk stat redan om två år, rapporterar vår korrespondent.
Så fort Mahmoud Abbas svurit ämbetseden i Ramallah sökte representanter för den så kallade kvartetten upp honom och Israels premiärminister Ariel Sharon för att på varsitt håll överlämna planen till dom bägge ledarna. Palestinsk stat om två år Den så kallade färdplanen har utarbetats av USA, FN, EU och Ryssland och syftar att genom olika åtaganden från bägge parter till en palestinsk stat redan om två år – under 2005. Bland annat förutsätts palestinierna stoppa all terror mot Israel mot att den israeliska sidan lättar på trycket mot palestinierna och dessutom fryser all utbyggnad av bosättningarna. Planen ska sättas i verket Frågan nu är om planen kan sättas i verket omedelbart – Israel har tidigare krävt ett flertal ändringar i den, medan palestinierna säger att planen ska sättas i kraft utan några vidare förhandlingar. Det första stora problemet för den nytillträdde palestinske premiärministern blir att försöka få ett stopp på terroraktioner mot israeler, likt det som i morse krävde fyra människors liv i Tel Aviv. Den extrema gruppen Hamas sa på onsdagen att man inte kommer att stoppa sina attacker, planen syftar till säkerhet för Israel på bekostnad av det palestinska folkets säkerhet, hette det i ett uttalande från Hamas idag.
Lars Kobbe, Kairo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".