Ersättningar tvistefråga på stämma

En av de återkommande frågorna på vårens bolagsstämmor har varit ersättningarna till företagens direktörer. Läkemedelsbolaget Astrazenecas stämma var inget undantag och Ekonomiekots Tommy Fredriksson ger här en bild av onsdagens tillställning.
Det här var dagen då Percy Barnevik återigen visade sig för aktieägarna, visserligen bara på en TV-länk från London, men det var i alla fall ett livstecken från direktörslegenden. Och visst, han hade grånat lite grann, och mer nedtonad i framträdandet var han, än i sin krafts dagar. Vid sin sida hade han både svenske Håkan Mogren, och VD Tom McKillop, också grå men med mer svärta kvar i ögonbrynen. Med sin karakteristiska skotska dialekt summerade McKillop året och första kvartalet och sa att det var ett very good year, mycket bra. Försäljningen ökar, Losecefterträdaren Nexium går över förväntan, Astrazeneca är inne i en omvandlingsfas när gamla produkter fasas ut och nya ska lanseras. Men sedan kom de kritiska frågorna, framförda på ett för svenska öron ovanligt hårt sätt. En representant för brittiska större ägare sa med sin arroganta TV-teaterengelska att Astra Zenekas aktiekurs har gått ner 13 procent sedan sammanslagningen för fem år sedan, att bolaget gjort stora investeringar, och köpt tillbaka egna aktier för miljarder, man aktieägarna har inte fått ut något av det. Kursen fortsätter bara neråt. Han fick applåder för det inlägget. Men det var inte bara tonläget som skiljde. Den brittiska bolagsstämman hölls i vad som såg ut som en klassisk herrklubb, stolarna och mattan på golvet gick i mörkt rött engelskt tyg, medan svenska Älvsjömässan kontrasterade med sin relativt ljusa och nordiska lätthet. Azstra Zeneka har 400 000 aktieägare, merparten i England och USA. Mycket kritik riktades mot styrelsens sammansättning och ersättningen till den. Vad har ni gjort för att få så mycket pengar, frågade någon. En annan kallade Astrazenecas styrelse för ett gäng föredettingar. En omröstning om varje enskild styrelsemedlem hölls sedan med hjälp av röstkortsviftning, och ett tag såg det som vilken LO-kongress som helst.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".