Afghanistan

Bombrobot skadade svensk officer

En svensk officer i Afghanistan fick svåra skador i ansiktet för två veckor sedan. Mannen skadades när en bombrobot gick sönder.

Roboten hade ett elektroniskt fel som har varit känt sedan i maj. Då utfärdade försvaret skjutförbud på roboten.

Vi hör Magnus Karlsson på Swedec, Försvarets ammunitions- och minröjningscentrum.

– Vi ser mycket allvarligt på det här. Att vapen kan avfyras vid fel tillfälle är ett allvarligt fel, säger Magnus Karlsson.

Den svenska kontingenten i Afghanistan fick nya delar i våras. Men Magnus Karlsson kan inte säga om roboten reparerats som det var tänkt. Den var under transport medan andra likadana robotar i försvaret reparerades.

Roboten, kallad ”Defender”, används för att skjuta sönder misstänkta sprängladdningar.

Den ställs upp i närheten av den bomb som ska desarmeras, soldaten tar skydd, och sedan avfyras roboten med fjärrstyrning.

Men när den 31-årige officeren skulle ta hand om en hemmagjord sprängladdning den 4 augusti inträffade i stället en explosion när han var i närheten.

Mannen fick flera frakturer och punkterade både en trumhinna och ena ögongloben.

Kanske gick roboten av och detonerade den misstänkta bomben innan soldaten hann ta skydd.

Kanske exploderade själva roboten, kanske var det något annat fel. Det vill försvaret inte säga innan undersökningen är klar.

Men det finns även ytterligare en möjlighet.

– Officeren fick göra avsteg för att rädda liv, om situationen blivit farligare om man inte använt vapnen.

I november 2005 dödades två svenska soldater då deras bil körde på en mina i Afghanistan. Flera före detta medlemmar i den svenska styrkan framträdde då anonymt och kritiserade att bilen inte varit splitterskyddad.

Så här säger Roger Magnergård, presschef på försvarsmakten.

– Försvarsmakten förbättrar hela tiden sitt skydd. Vi anser att vi har så bra skydd som det går just nu, och så försöker vi hela tiden bli bättre.

Jonas Fredén
jonas.freden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista