Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

S-kommunalråd irriterade på Göran Persson

Socialdemokratin riskerar att splittras av de senaste dagarnas uppmaningar från den socialdemokratiska partiledningen om att ledande socialdemokrater inte ska bedriva kampanj mot EMU. Det säger Kenneth Persson, EMU-motståndare och socialdemokratiskt kommunalråd i Borlänge.
– Vi ser allvarligt på det här. Vi får försöka hålla ihop det här så att vi inte spräcker partiet. Det här kan få oanade konsekvenser som gör att nej-sidan blir uppretade lika väl som ja-sidan och så småningom kan det bli en spricka. Stärka nej-sidan Kenneth Persson tror att de senaste dagarnas utspel från partiledningen kommer att stärka nej-sidan. Det kommer att uppfattas som ett försök att styra partiet till att bara arbeta för ja, vilket att retar upp gräsrötterna. – Vi kommer att fortsätta jobba för att övertyga väljare att rösta nej. Det är ju folkomröstningen som kommer att avgöra det här. Det var ju det som var uppdraget från en extra partikongressen som vi hade, att folket ska avgöra om vi ska ha ja eller nej till EMU. Känslig fråga Frågan är mycket känslig inom socialdemokratin. Flera EMU-kritiska kommunalråd som vi talat med drar verkligen på svaret när man frågar om vad dom tycker. De som flesta som redan anslutit sig till nej-rörelsen säger emellertid att de kommer att fortsätta med sitt engagemang. – Vi har redan tagit ställning i och med att partiet redan sagt att vi får bilda kommittéer för ja och nej. Då är den frågan redan avgjord och då måste det betyda att vi alla får lov att framför våra åsikter om EMU, säger Solveig Kjörnsberg, kommunalråd och vice ordförande för socialdemokraterna i Borås. Dunkla besked Exakt vilka socialdemokrater, hur höga poster de måste inneha för att enligt partiledningen inte få engagera sig på nejsidan är dunkelt, olika företrädare har talat om olika nivåer. Biträdande näringsminister Ulrika Messings sa i igår att en ordförande för socialdemokraterna i en kommun inte bör engagera sig i nej-sidan. Solveig Kjörnsberg har en annan uppfattning. – Jag tycker att hon har fel när hon lägger fram det så. Jag hänvisar till det ställningstagande som är taget. Vi har anordnat både ja- och nejkommittéer från socialdemokraternas sida och där får vi lov att jobba efter den övertygelsen vi har.
Pontus Mattsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".