Spelkungen åtalas i Göteborg

På torsdagen åtalades den så kallade spelkungen i Göteborg för omfattande ekonomisk brottslighet i samband med illegala spelautomater. Enligt kammaråklagare Erica Sommerfors har den 55-årige mannen och elva andra personer hjälpts åt för att lura staten på totalt runt 30 miljoner kronor. 

– Man får inte spela om pengar i Sverige, säger Erica Sommerfors.

I november förra året gjorde polisen en stor razzia och beslagtog runt 400 illegala spelautomater på restauranger och andra lokaler runt om i landet. 

Enligt åklagarna omsatte den här spelverksamheten över 400 miljoner kronor från 2005 till 2007, och den har styrts av ett imperium med den så kallade spelkungen i toppen. Han är en 55-årig man som på 70-talet kom till Sverige från dåvarande Jugoslavien, och som av vissa anses vara en av Sveriges främsta maffialedare. 

Nu åtalas han vid Göteborgs tingsrätt för en rad olika ekonomiska brott och grovt dobbleri, brott som spelkungen själv nekar till. 

– Jag anser att jag har bevisen som styrker att det är grovt dobbleri, säger kammaråklagare Erica Sommerfors. 

Redan sedan i förra veckan står den 55-årige spelkungen inför rätta i Göteborg. Ett tidigare åtal handlar om att spelkungen ska ha beställt ett mord och ett mordförsök, men av rädsla eller andra skäl har flera viktiga vittnen valt att under den rättegången antingen inte vittna alls eller ta tillbaka tidigare vittnesmål mot spelkungen. 

Även Erica Sommerfors kommer kalla vittnen som ska berätta om spelkungens ekonomiska verksamhet. Om de vågar stå för sina tidigare uppgifter vet hon inte, men åtalet bygger på mycket annat än vittnens berättelser. 

– Vi gjorde ett stort tillslag i november 2007, vi omhändertog datorer och handlingar så vi har väldigt mycket skriftlig och teknisk bevisning.  

I vilken mån har den här verksamheten upphört och i vilken mån pågår den i Sverige i dag? 

– Vi har misstankar att verksamheten har fortsatt efter vårt tillslag och det är svårt att svara på om den har upphört, men vi får se vad det här åtalet gör i den delen. 

Rättegången mot spelkungens misstänkta våldsbrott fortsätter på torsdagen i Göteborgs tingsrätt, och om en vecka kommer han också att ställas inför rätta för ekonomisk brottslighet, då alltså tillsammans med elva misstänkta medbrottslingar. 

Jens Möller, Göteborg
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista