I juli blev flera stora butikskedjor bestulna på sina kortterminaler.

Kortbedrägerierna i Sverige ökar

Bedrägeri med kontokort ökar i Sverige. Under de första sex månaderna i år anmäldes 40 procent fler brott än under samma period förra året, enligt statistik från BRÅ. Klas Martin Jonsson betalar ofta med kort, men är inte orolig för bedrägerier.

– Inte så värst ändå, jag använder det på internet också lite grann men då har jag det här som banken fixar till, den här säkerhetsmodellen. Jag tycker att det har funkat bra hittills, säger Klas Martin Jonsson.

Är det någonting du tänker på, att skydda det på något sätt, att du har ett säkerhetstänk?

– Nej, det är det väl kanske inte riktigt. Jag tänker väl på att det finns en fara men jag är inte så orolig ändå som man borde, säger Klas Martin Jonsson.

Under en vecka i juli blev flera stora butikskedjor bestulna på sina kortterminaler. Stölderna ägde rum i butiker i Stockholmsområdet mitt på dagen och butikernas övervakningskameror visar hur en person klipper av kablarna till kortterminalen och helt enkelt bär iväg med hela apparaten.

– Det finns flera scenarier vad de kan göra med en sådan här terminal. Hela syftet som jag ser det, är att begå kortbedrägerier, säger Stig Sandgren, bedrägerisamordnare på Stockholmspolisen.

Stig Sandgren menar att kontokortsbedrägerierna har ökat eftersom det än så länge är relativt enkelt att komma över känsliga kontouppgifter.

– I handeln har det ökat kraftigt, kunskaperna bland bedragarna har ökat och allt det här tillsammans har gjort att det har blivit den här utvecklingen. Det är väldigt många yngre, ungdomar som har lärt sig hur enkelt det här är och det tycker jag är den tråkigaste delen i det här. Det skulle kunna byggas bort ganska enkelt, den tekniska lösningen måste till, säger Stig Sandgren.

Jenny Lagerstedt
jenny.lagerstedt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista