Omskärelse av pojkar på fler sjukhus

Rituell omskärelse av pojkar kan bli en del av vardagen på svenska sjukhus. Socialdepartementet har nu inlett diskussioner med Sveriges kommuner och landsting om hur man ska få de omskärelser som sker i det fördolda, att i stället utföras på sjukhus.

Socialstyrelsen räknar med att det varje år sker upptill 2 000 omskärelser av småpojkar med bland annat så kallad köksbordskirurgi och Socialstyrelsen får in en del rapporter om skador och komplikationer.

– Det är sannolikt toppen av ett isberg. Det är dessutom svårt att utreda eftersom man inte alltid är benägen om att utelämna namn, säger Per Manhem som är tillsynsläkare.

De vanligaste komplikationerna är infektioner och blödningar.

– Ibland kan omskärelsen vara felaktigt gjord, så det finns allvarliga komplikationer, säger Per Manhem.

När rituell omskärelse sker under okontrollerade former på köksbord och i badrum är det tveksamt om barnen får smärtlindring, menar Socialstyrelsen.

– Det är inte bara smärtan vid ingreppet utan smärtan till följd av komplikationer, säger Per Manhem.

2001 antog riksdagen lagen om omskärelse av pojkar och lagen säger att omskärelse endast får utföras av legitimerad läkare eller personer med särskilt tillstånd från Socialstyrelsen.

Uppskattningsvis 3 000 pojkar omskärs varje år, majoriteten är barn till muslimska föräldrar. Eftersom det inte finns medicinska skäl för ingreppen, så prioriteras de mycket lågt av sjukvården. Därför får föräldrar hitta andra lösningar, säger Bejzat Becirov på Islamic Center i Malmö.

– En del omskärs på köksbordet en del omskärs utomlands, säger Bejzat Becirov.

För att minska antalet komplikationer föreslog socialstyrelsen förra året ett tillägg till lagstiftningen som skulle göra att sjukvården åläggs utföra icke medicinskt motiverade omskärelser, men Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, vill undvika lagstiftning.

– Det vi har framfört, som ett förslag om att vi skulle rekommendera landstingen att utföra ingreppen, säger Ellen Hyttsten, chef för avdelningen vård och omsorg.

Ingen på socialdepartementet vill låta sig intervjuas på band, men skriver i ett svar att sjukvården borde kunna erbjuda dessa ingrepp mot betalning. I dag är det bara en del landsting som utför omskärelse av pojkar.

Därför menar SKL att en rekommendation som alla landsting följer kan få effekt och går fortare att ta fram.

– Jag kan tänka mig att det tar ungefär ett halvår, säger Ellen Hyttsten.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista